Домой Карта сайта Контакты
АКЦИЯ – электронные циркуляционные насосы со скидкой 50-60% по цене обычных
Насосное оборудование
Подписка 
  21.03.2007 Підбір обладнання для гідравлічних систем (частина 2). 

Основна схема станції
      При вивченні схеми станції на стадії проектування існує велика кількість факторів, які слід взяти до уваги для того, щоб запропонувати ефективне й енергоекономічне обладнання. Ця стаття, у якій детально висвітлюється сфера діяльності, буде стислим оглядом і посібником, що дасть гарну практичну основу.

Схеми станції і трубопроводів
      Не завжди приділяється належна увага важливості схеми станції та обладнання. Особливо детально повинні розглядатися заплутані системи трубопроводів, що існують на багатьох станціях, які звичайно необхідно прокласти серед обладнання, опорних конструкцій та інших систем трубопроводів.
      Насамперед слід переконатися, і не потрібне прокладання труб між установками об'єкта, обладнанням або опорними конструкціями. Будь-які трубні ухили можуть стати причиною ускладнень, що можуть спричинитися до необхідності подовження труби з відповідними відводами й арматурою, що у свою чергу є причиною збільшення втрат через тертя у системі, а отже, збільшення споживання енергії насосом чи насосами.
      Станція й обладнання повинні бути завжди розміщені так, щоб система труб була якомога коротшою і прямішою. Система трубопроводів повинна бути правильно зафіксована, а монтаж має бути виконаний з урахуванням усіх осьових навантажень за умови можливих змін у напрямку. Ні в якому разі з'єднувальні фланці насосів чи інших агрегатів станції не повинні служити опорою для труб. Для того щоб деякою мірою відрегулювати розташування труб, повинні передбачатися трубні гнучкі з'єднання. Така конструкція також надасть можливість від'єднувати насос від усмоктувальної і напірної магістралей без виконання його попереднього демонтажу.

Принципова схема теплопостачання

Обслуговування
      Дуже часто при проектуванні насосних установок обминається увагою їх обслуговування, а вплив обслуговування на ефективність енергоспоживання обладнанням практично не розглядається. Але без нього ККД насоса й усіх компонентів системи буде знижуватися.
      Необхідно, щоб проект передбачав такий підхід, аби вимоги обслуговування могли бути виконані легко і безпечно.

Умови всмоктування
      Слід відзначити, що набагато менша кількість проблем із гідравлікою виникає, якщо насоси підбираються з достатнім значенням NРSН.
      Де б не виконувався монтаж, проект повинен передбачати можливість забезпечити подачу рідини з усмоктувальної сторони розглянутого насоса з глибини з припустимим значенням NРSН. Якщо цього не передбачити, згодом насос може постраждати від явища кавітації. А при такому розвитку подій не існує засобу, який міг би бути застосований, щоб цього уникнути, тож насос може передчасно вийти з ладу.

Джерело електропостачання
      Схема енергопостачання й електроустановок дуже велика, й об'єкти бувають дуже складні, тому важко все описати в межах однієї статті. Однак основні елементи, такі як трансформатор, кабель, а також втрати електроенергії повинні братися до уваги з тією метою, щоб гарантувати роботу установки з максимальним значенням ККД.

Схема диспетчеризації

Робоче місце оператора системи водопостачання міста

Єдиний підхід до проекту
      На стадії проектування має бути приділена увага великій кількості питань, які безпосередньо впливатимуть на значення ефективності установки. Це повинні робити проектувальники і розробники, які працюють у різних організаціях. Тому кращий спосіб гарантувати те, що схема станції буде енергоефективною, - це знайти підхід до вирішення проблеми із залученням до роботи над проектом членів команди, до складу якої входять різні за фахом представники різноманітних організацій. На початковому етапі зацікавлені сторони повинні підтримувати високий показник
ефективності використання енергії у своїх проектах і пропозиціях щодо експлуатації станцій.

Топографія трубопровідної мережі
      Зниження первинних втрат енергії у трубопровідній системі
      Термін «первинні втрати» у цьому контексті підібраний для оцінки втрат напору на всіх ділянках трубопроводу в умовах відсутності кавітації (про явище кавітації йтиметься у наступних статтях). Але в ньому не враховується вторинний вплив топографії всмоктувального трубопроводу на ККД і
вихідну потужність насосів.
      Наприклад, якщо рідина перекачується по трубопроводу з точки А в точку В, відстань по горизонталі та різниця між точками перепаду висот визначаються загальними вимогами до проектування насосної станції.
      Незважаючи на це, з метою зниження витрат енергії, необхідної для перекачування рідини, могло б бути корисним перевірити, чи є ця характеристика дійсно постійною, чи може бути підлаштована під цю схему або режим роботи. Крім того, рельєф місцевості там, де система трубопроводів повинна бути прокладена від точки А до точки В, є головною визначеною топографічною характеристикою системи.

Топографія трубопровідної мережі

 
предидущаяВсе статьиследующая

Logo Lowara
Logo Vogel Pumpen
Logo Flygt
Logo Zilmet
Logo Avk

Вход в систему  
 
новый пользователь? 
Зарегистрироваться
 
Система Orphus